بازگشت

آموزش

اصول ایمنی در آشپزخانه

 

گاهی اوقات در خانه حوادثی اتفاق می افتد که متاسفانه ممکن است آسیب های جدی به ما برسانند. خوشبختانه در اغلب موارد پیشگیری از این حوادث و اتفاقات با رعایت چند نکته ساده امکان پذیر است .
چند نکته و توصیه که با رعایت آنها می توان از بروز حوادث جلوگیری کرد:

1.        هر چند وقت یکبار پیچ دسته قابلمه ها، ماهی تابه و زودپز را سفت کنید. در صورت شل بودن پیچ دسته ها،ممکن است هنگام حمل قابلمه غذای داغ از دست شما رها شود و خطر سوختگی و آسیب دیدگی به وجود بیاید.

 

2.        هیچ وقت درب زودپز را قبل از پایین آمدن سوپاپ باز نکنید. اگر درب زودپز نیاز به تعمیر داشت،سریعا آن را تعمیر کنید و تا قبل از آن از زودپز استفاده نکنید.

 

3.         سوپاپ اطمینان درب زودپز را همیشه به دقت شسته و از نظر مسدود نبودن به طور مرتب بررسی کنید.

 

4.        کف آشپزخانه را همیشه تمیز و خشک نگهدارید. هر وقت مواد غذایی یا آب روی زمین یا سطوح دیگر آشپزخانه ریخت،سریع آن را برداشته و محل را به دقت تمیز کنید. خیس بودن کف آشپزخانه باعث لیز خوردن و افتادن می شود. ضمن اینکه رطوبت و مواد غذایی مورد علاقه حشرات و جوندگان است و بهتر است همیشه کف آشپزخانه را خشک نگه داشت.

 

5.        گاهی اوقات به دلیل نداشتن دسترسی کافی هنگام برداشتن اشیا،آنها از روی کابینت یا از ارتفاع سقوط کرده و باعث ایجاد جراحت،شکستگی و آسیب دیدگی در ناحیه سر و صورت یا دست ها و پاها می شود. هنگام برداشتن ابزار و وسایل از جایی که به راحتی به آن دسترسی ندارید،مانند طبقه های بالای کابینت از یک چهارپایه یا نردبان مخصوص استفاده کنید.

 

6.        در انتخاب نردبان یا چهارپایه ای که برای برداشتن اشیا از آن استفاده می کنید،دقت کنید و از نردبان و چهارپایه مناسب استفاده کنید. گاهی اوقات استفاده از نردبان نامناسب باعث ایجاد حوادثی مانند شکستگی و ضرب دیدگی می شود. مطمئن شوید چهارپایه یا نردبان تحمل وزن شما را داشته باشد و قبل از بالا رفتن از نردبان ضامن و قفل ایمنی آن را ببندید. بعد از برداشتن شی مورد نظر از کسی بخواهید شی را از شما گرفته و در پایین آمدن به شما کمک کند.

 

7.         ظروف شیشه ای و شکستنی که ترک خورده اند یا قسمتی از آن شکسته یا به اصطلاح لب پر شده است را دور بیندازید. استفاده از لیوان ها و استکان های ترک دار و لب پر،خیلی مواقع باعث ایجاد جراحت و آسیب می شود.

 

8.         هنگام روشن کردن شعله اجاق گاز ابتدا کبریت یا فندک را روشن کنید و سپس پیچ گاز را باز کنید. با رعایت همین نکته کوچک و ساده می توانید از بسیاری از آتش سوزی ها پیشگیری کنید.

 

9.        هنگام استفاده از مواد ضدعفونی کننده و جرم گیر از ماسک تنفسی و دستکش استفاده کنید. پنجره ها را باز بگذارید تا هوا جریان پیدا کند و تهویه مناسب انجام شود. کار با مواد شیمیایی و محرک در فضای بسته و بدون تهویه ممکن است باعث ایجاد مسمومیت و تحریکات شدید تنفسی شود.

 

10.     ابزار و وسایل تیز و برنده مانند چاقوها و ساطور را در جایی مناسب و دور از دسترس بچه ها نگهداری کنید .

 

 

ماخذ : آشپز آنلاین                                                                               http://www.ashpazonline.com

 


اگر سال‌هاي زيادي است كه آشپزي مي‌كنيد و در اين زمينه تجربه‌هاي فراوان داريد، باز هم دانستن برخی نکات ایمنی مربوط به آشپزخانه برای داشتن فضایی سالم و ایمن خالی از لطف نیست؛ در ادامه به نكاتی مهم‌ برای رسیدن به امنیت بیشتر در آشپزخانه اشاره می‌کنیم:

  • هميشه قبل از شروع پخت غذا، دستان خود را بشوييد.

  • هنگام تهيه غذا زيور‌آلاتی را كه امكان افتادن آنها در غذا وجود دارد از خود دور كنيد و از پوشيدن لباس‌های بدون آستين يا با آستين خيلي بلند خودداري كنيد.

  • هنگام لمس وسايل الكتريكي از خشک بودن دستان‌تان مطمئن شوید.

  • قبل از به برق‌ زدن يا از برق كشيدن وسايل برقي، مطمئن شوید که كليد دستگاه در حالت خاموش است.

  • چاقوها را در جاي مخصوص خود قرار دهید و پوشش مخصوصي براي تيغه‌هاي آن در نظر بگيريد.

  • تمام ابزار و مواد لازم براي تهيه غذا را قبل از شروع كار از جاي خود بيرون آورده و در دسترس قرار دهيد.

  • بلافاصله پس از استفاده از كابينت‌ها و كشوها، در آنها را ببنديد.

  • قابلمه و ماهي‌تابه‌ها را طوري روي اجاق‌گاز قرار دهيد تا دسته‌هاي آنها در برابر شعله‌ قرار نگيرند.

  • هرگز زماني‌كه فر يا اجاق‌گاز روشن است به سمت آنها خم نشويد.

  • هنگام بيرون آوردن غذا از داخل فر، حتما از دستکش پارچه‌ای كه ارتفاع آن تا آرنج است، استفاده كنيد؛ پیش از استفاده، از خشك و سالم بودن دستکش مطمئن شوید.

  • هنگام پخت غذا در فر يا مایكروفر، از ظروفي با سايز مناسب استفاده كنيد.

  • قبل از بيرون آوردن ظرف غذا از داخل فر، دستگاه ‌را خاموش كنيد.

  • همیشه در زمان آشپزي، سه پايه یا پد مخصوص قابلمه‌هاي داغ را در دسترس داشته باشید تا در صورت لزوم بتوانید به سرعت از آنها استفاده کنید.

  • هنگام باز كردن در فر، از ایستادن در مقابل آن جدا خودداری کنید.

  • موادي را كه در زمان آشپزي روي سطح کابینت‌ها مي‌ريزد یا ظروفي را كه مي‌شكنند، بلافاصله پاک و فضا را تميز كنيد.

  • در استفاده از مواد شوينده بسيار دقت كنيد؛ هرگز مواد شوينده را بدون مطالعه و آگاهي با هم تركيب نكنيد زيرا بیشتر مواد در اثر فعل و ‌انفعالات شیمیایی، به ماده‌ای سمي و خطرناك تبدیل می‌شوند؛ براي مثال تركيب آمونياك با مايع سفيد كننده، ماده سمي خطرناکی ايجاد مي‌كند.

  • هميشه از مواد شوينده آشنا و مورد اطمينان و حتي‌المقدور طبيعي استفاده كنيد.

راه‌های پیشگیری از آتش‌سوزی در آشپزخانه:

  • هنگام آشپزي اگر موهايی بلند داريد، آن‌را پشت سر خود ببنديد و مطمئن شوید كه جنس لباستان از مواد آتش‌زا نيست.

  • عناصر و مواد آتش‌زا را از اطراف اجاق‌گاز و فر دور كنيد.

  • همواره در آشپزخانه خود يك كپسول آتش‌نشاني نگهداري كنيد.

  • هميشه ظرفی از جوش شيرين براي مهار آتش‌هاي كوچك و جزئي در دسترس داشته باشيد.

  • قابلمه و ماهی‌تابه‌ها را قبل از روشن كردن شعله روي اجاق گاز قرار دهيد.

  • در زمان پخت، هرگز اجاق‌گاز و فر روشن را به‌حال خود رها نكنيد و مرتب به آن سر بزنید. 
     

اختصاصی مجله اینترنتی برترین ها Bartarinha.ir

 ا بازگشت ا صفحه اول ا